top of page

Leerlingen van Het Kompas planten 200 struiken

Op woensdagochtend 13 april hebben 27 leerlingen van basisschool Het Kompas in twee ploegen zo’n 200 struiken geplant langs enkele randen van het Westbroekse evenemententerrein. De planten zijn speciaal uitgekozen om een bij- en insectvriendelijke omgeving te maken. Die beestjes kunnen daar binnenkort veel stuifmeel en nectar als voedsel uit de bloemen halen. De dag vóór het planten had Sonne Copijn van de Bee Foundation een bij-les gegeven aan de kinderen van groep 6-7. Daar werd ook gesproken over de afnemende biodiversiteit en hoe we zelf aan het herstel daarvan kunnen meewerken.

Het plan is bedacht door de werkgroep Biodiversiteit Westbroek en is financieel ondersteund door Groen aan de Buurt. Ook de gemeente De Bilt ondersteunde het plan en heeft adviezen gegeven over welke planten goed voor bijen en andere insecten zijn, zoals hondsroos, hazelaar, kardinaalsmuts, liguster, Gelderse roos, lijsterbes, wilde appel, mispel en meidoorn. Er is gekozen voor laagblijvende struiken om de molenbiotoop niet te verstoren.


Na aanvankelijke bezwaren van verenigingen die het evenemententerrein en omgeving gebruiken zijn er een aantal overleggen geweest. Deze hebben tot een compromis geleid, waarbij voorkomen wordt dat zeldzame natuurwaarden activiteiten in de omgeving, zoals de Koningsfeesten en de Bijbelvakantieweek, onmogelijk maken. Na de Koningsfeesten zal de diervriendelijke oever en het stuk voor de nu gezette planten worden ingezaaid zodat de oever begroeid wordt en er een bloemrijk grasland ontstaat.


Uiteindelijk ging het planten supersnel: dankjewel leerlingen van Het Kompas!


André Laarakker,

Werkgroep Biodiversiteit Westbroek.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page